Terug

Virtueel op school met KlasseContact

Vorige / volgende:

Dankzij KlasseContact kunnen langdurig zieke kinderen die niet naar school kunnen toch meedoen in de klas. Met behulp van een laptop thuis of in het ziekenhuis en een slimme ICT-set in de klas werden meer dan duizend kinderen de afgelopen jaren geholpen.


Je vinger opsteken in de klas. Samen met klasgenootjes aan projecten werken. En in de pauze gezellig met elkaar kletsen op het schoolplein. Voor schoolgaande kinderen is dat allemaal vanzelfsprekend. Maar voor langdurig zieke kinderen is dat niet zo. Voor hun behandeling moeten ze vaak naar het ziekenhuis en kunnen ze niet naar school. Deze kinderen missen zo niet alleen lessen, maar ze missen vooral ook het contact met hun klasgenootjes. Door KlasseContact kunnen deze weer meedoen met hun klas. 

KPN Klasgenoot

Thuis of in het ziekenhuis krijgen de kinderen een ICT-set, bestaande uit een laptop met webcam en in de klas wordt de KPN Klasgenoot met roterende camera geplaatst. Zo kunnen de kinderen op afstand toch hun lessen volgen en in contact blijven met hun klas.

 • Laagdrempelig

  Met de slimme ICT van KlasseContact wordt voor zieke kinderen de drempel zo laag mogelijk gemaakt om lessen te volgen. Op die manier blijft hun achterstand op school tot een minimum beperkt.

 • Meedoen met de klas

  Samen met de stichting Digibeter installeerde KPN de eerste KlasseContact aansluiting in 2008. Sindsdien zijn er nog vele andere zieke kinderen in contact gebracht met hun klas en werd de apparatuur steeds beter.

 • Even bijkletsen

  Naast het volgen van de les is het voor zieke kinderen minstens zo belangrijk dat ze gewoon even kunnen bijkletsen met hun klasgenoten.

 • Betrokken

  Zo lang een ziek kind gebruik maakt van KlasseContact, blijft de KPN-vrijwilliger betrokken. Bijvoorbeeld om eventuele technische problemen te verhelpen.

 • In verbinding

  Voor ouders is het fijn om te zien dat hun zieke kind door KlasseContact in verbinding blijft met zijn of haar wereld.

Ondersteuning vanaf het eerste moment

Ieder jaar helpen honderden KPN’ers zieke kinderen bij het eerste moment dat zij vanuit huis of in het ziekenhuis weer contact hebben met hun klasgenootjes – een geweldige en vaak emotionele ervaring. De vrijwilligers zorgen er samen met de KPN monteurs ook voor dat de leerling, de ouders en de leerkrachten weten hoe ze de apparatuur moeten bedienen.

Bruikleen

In de afgelopen jaren hebben meer dan duizend chronisch zieke leerlingen deelgenomen aan KlasseContact. Het merendeel van de kinderen is 6 maanden of langer ziek. De leerlingen mogen de KPN Klasgenoot zo lang gebruiken als nodig is. Daarna gaat de apparatuur naar een andere leerling die door een ziekte niet naar school kan.

“Na drie maanden in het ziekenhuis, ben ik heel blij dat ik weer de lessen kan volgen en bij mijn vriendinnen kan zijn”

Mara (gebruiker KlasseContact)
Gezamenlijk initiatief

KlasseContact is een gezamenlijk initiatief van het KPN Mooiste Contact Fonds en EDventure, de branchevereniging van onderwijsadviesbureaus in Nederland. De aangesloten leden (consulenten) werken binnen de Jeugdzorg en het primair, voortgezet en speciaal onderwijs. De bureaus zijn actief op onder meer pedagogisch, didactisch en veranderingskundig terrein. Gemeenten, provincies, bedrijven en kinderdagverblijven behoren tot de vele opdrachtgevers van EDventure. 

Wil je meer informatie over bijvoorbeeld het aanvragen van KlasseContact? Op de website van KlasseContact vind je meer over de achtergrond, werkwijze en praktische informatie: www.klassecontact.nl

Vorige / volgende: