Terug

De vrijwilligers die het mogelijk maken

Vorige / volgende:

Elk jaar zetten honderden medewerkers en oud-medewerkers van KPN zich in als vrijwilliger voor het KPN Mooiste Contact Fonds. Hoe ervaren zij het om mee te doen? Drie vrijwilligers vertellen hun verhaal.‘Ik zat echt te genieten’
Bert Wentink (64) ging drie jaar geleden met prepensioen na een dienstverband van 40 jaar bij KPN. Hij is sinds 5 jaar vrijwilliger voor het fonds en helpt onder meer bij KlasseContact.

‘In de vijf jaar dat ik nu actief ben voor het fonds heb ik aan tientallen projecten meegewerkt. En iedere keer is dat weer een unieke ervaring. Als je ziet hoeveel plezier de mensen aan zo’n dag beleven, geeft mij dat enorm veel voldoening.

Een van de leukste bijeenkomsten die ik heb meegemaakt, was een bewonersdag bij ’s Heeren Loo Zorggroep voor mensen met een verstandelijke beperking. Die gingen we uitleggen hoe ze met behulp van een portal veilig kunnen internetten. Ik zat echt te genieten toen de bewoners zelf aan de slag mochten. De blijdschap die je dan ziet, het enthousiasme, maar ook de ernst op al die gezichten. Ze gingen er totaal in op. Terwijl ze het anders moeilijk vinden om langer dan tien minuten hun aandacht ergens bij te houden.

Mijn vrouw Carla doet ook vaak mee als vrijwilliger. Samen hebben we geholpen bij KlasseContact. Daarbij kunnen langdurig en ernstig zieke kinderen via een laptop thuis en het ‘KPN Klasgenoot’ apparaat in de klas de lessen op school volgen. Mijn vrouw zit in de klas op school, ik bij het zieke kind thuis achter de laptop. En samen zorgen we er dan voor dat het contact tussen de klas en het zieke kind tot stand wordt gebracht. Wat er gebeurt als de verbinding is gemaakt, is met geen pen te beschrijven.’

‘Het is altijd weer bijzonder’
Els Bruyn (56) werkt bijna 40 jaar bij KPN, momenteel als directiesecretaresse bij de afdeling Corporate Communicatie. Ze zet zich sinds vier jaar in als vrijwilliger voor het fonds. Tijdens één van de KPN Mooiste Contact Dagen ontmoette ze de heer Buitendijk.

‘Ieder mens heeft aandacht van anderen nodig. Zonder aandacht kun je niet overleven. Als je werkt, maak je vanzelf contact met andere mensen. Maar als je buiten het arbeidsproces valt en je komt in een tehuis terecht, dan ligt eenzaamheid al snel op de loer. Zeker als je weinig familie of geen kinderen hebt.

Ik heb al een paar keer meegedaan als vrijwilliger voor het fonds. Het is altijd weer bijzonder. Of het nu gaat om een kerstdiner met ouderen of een bezoek aan het Rijksmuseum. Mensen zijn zo dankbaar. Tijdens zo’n bijeenkomst zie je ze soms helemaal opfleuren. Dan stralen ze gewoon.

Wat ik me pas later realiseerde is de enorme impact van zo’n gezellig dagje uit voor hen. Het begint eigenlijk al op het moment dat de uitnodiging binnenkomt. Je geeft mensen iets om naar uit te kijken.

Een paar jaar geleden zijn we met de bewoners van een zorginstelling naar de voorstelling Tour de Toon geweest, een programma met liedjes van Toon Hermans, in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Die avond begeleidde ik meneer Buitendijk, met wie ik inmiddels een band heb opgebouwd. Hij is 94 en nog zo bij de tijd met alles. Ik bezoek hem geregeld. Dan drinken we koffie en praten we elkaar bij.

Binnen KPN wordt het fonds met veel enthousiasme ontvangen. Collega’s praten er onderling over en vertellen het aan elkaar door. Soms geven complete afdelingen zich op. Dat werkt heel aanstekelijk. Als je de bevlogenheid van sommige collega’s ziet, ben ik best een beetje trots.’

‘We luisteren te weinig naar elkaar’
Claudia Goossen (45) is 14 jaar werkzaam voor KPN, momenteel als Formulemanager Solution Sales. Ze zet zich al 7 jaar in voor het fonds. Onlangs bracht ze met senioren een bezoek aan het Rijksmuseum.

‘Ik ben al vanaf de oprichting als vrijwilliger bij het fonds betrokken. Eerst heb ik individueel meegedaan aan project SociaalOpStap voor autistische kinderen en daarna ook aan KlasseContact. Een paar jaar geleden konden we kerstkaarten met senioren maken. Daar bedacht ik samen met mijn collega Wilco van Schaik om er een uitje van te maken met de hele salesafdeling. Dan deel je ook een geweldige ervaring met je collega’s.

Elk jaar doen we als team mee aan een event. Tijdens de KPN Mooiste Contact Dagen zijn we met senioren naar het Rijksmuseum geweest. Dat was heel bijzonder. Het is goed om ook naar buiten te kijken, naar de echte wereld. Waar mensen zijn die moeite hebben om contact te leggen of die bijna niemand meer zien. Als je die dan samen, vanuit een gedeelde overtuiging, kunt helpen is dat gewoon gaaf.

Op zo’n dag begin je als een groep onbekenden van elkaar, maar gaandeweg leer je elkaar kennen. Dan komen de verhalen. Over vroeger. Over het werk. Hun eenzaamheid. Een verloren partner. Je wordt even in vertrouwen genomen. Je leert mensen kennen door hun verhalen. Ze vinden het fijn dat iemand even naar ze luistert. En dat is goed, want we luisteren ook te weinig naar elkaar.’

Vorige / volgende: