Terug

Veilig surfen met Iedereen Online

Vorige / volgende:

Computers en internet zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Maar voor mensen met een verstandelijke beperking is het niet altijd even eenvoudig om online hun weg te vinden. Dankzij het computerplatform JIP, dat is ontwikkeld door ’s Heeren Loo Zorggroep met de hulp van het KPN Mooiste Contact Fonds, wordt internet ook voor deze groep bereikbaar.JIP staat voor Jouw Internet Portaal. Het speciaal ontworpen platform biedt gebruikers toegang tot een zorgvuldig gekozen selectie van informatie, spelletjes, radiozenders en filmpjes. Op termijn kunnen cliënten, alleen of met hulp van hun begeleiders, het portaal verder invullen. Met informatie over onderwerpen die ze zelf interessant vinden. Ook kunnen ze foto’s delen en beeldbellen. Zo wordt het contact met familie leuker, makkelijker en veiliger.

Contact faciliteren

’s Heeren Loo Zorggroep heeft JIP opgezet met hulp van het KPN Mooiste Contact Fonds. Heel veel mensen in Nederland missen contact, vertelt Michael Amiabel die namens KPN nauw betrokken is bij het KPN Mooiste Contact Fonds en bij JIP: ‘De kerntaak van KPN is: contact faciliteren voor iedereen. Het fonds richt zich op mensen waar contact niet vanzelfsprekend voor is. Met het fonds kunnen we eenzaamheid in Nederland helpen te verminderen. In 2014 richtten we ons ook specifiek op mensen met een verstandelijke beperking. Zo kwamen we bij ’s Heeren Loo terecht en zijn we de JIP pilot gestart.’ Het fonds levert een financiële bijdrage voor de ontwikkeling van JIP. Daarnaast zetten KPN-medewerkers zich als vrijwilliger in om de cliënten uit te leggen hoe het portaal werkt.

Verder ontwikkelen

‘Sommige bewoners zijn zeer computervaardig,’ zegt Tineke van Iperen van ’s Heeren Loo. ‘Terwijl anderen er nauwelijks ervaring mee hebben. Of voor wie gewone programma’s veel te ingewikkeld zijn. Voor hen is een uitgebreide kennismaking met JIP heel belangrijk. Daarnaast kan het internetportaal ze stimuleren zich verder te ontwikkelen. Want als je minder mogelijkheden hebt, betekent dat niet dat je niets meer kunt leren.’

Toen JIP eind 2014 helemaal klaar was, trok het KPN Mooiste Contact Fonds zich terug en kon het project een eigen leven gaan leiden. Amiabel: ‘Zo werkt het fonds: wij helpen een project op te starten tot een organisatie er zelfstandig mee verder kan. Wij kunnen ons dan weer op andere kwetsbare groepen en projecten van andere maatschappelijke partners richten.

Partner

’s Heeren Loo Zorggroep biedt al meer dan 120 jaar zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. De visie van ’s Heeren Loo Zorggroep is dat cliënten zoveel mogelijk integreren in de samenleving. 

Reportage

JIP in het Rijksmuseum

Vorige / volgende: