Terug
Het BankjesCollectief

Openluchtcafé in je eigen straat

Vorige / volgende:

Mensen die bij elkaar in de straat wonen, weten vrij weinig van elkaar. Meer dan een goedemorgen wordt er vaak niet uitgewisseld. BankjesCollectief, een initiatief van Jesse en Cathelijne, brengt hier verandering in door de oude bankjescultuur terug te brengen in het huidige straatleven.

Beter een goede buur dan een verre vriend


Op BankjesCollectief.nl kun je gratis en vrijblijvend een bankje ‘openen’. Je kan een eigen bankje voor je huis plaatsen of gebruik maken van een ‘gemeentebankje’. Nodig buurtbewoners uit voor een goed gesprek, lunch, een kledingruil of een toneelstuk en maak op deze manier contact met (on)bekenden uit je buurt. Iedereen kan deelnemen aan BankjesCollectief. Hoe meer bankjes, hoe meer gezelligheid.

Grote diversiteit aan bankjes
In heel Nederland zijn er meer dan 300 bankjes aangesloten bij BankjesCollectief. Elk bankje heeft een unieke invulling. Zo zijn er bankjes waar je kleding ruilt, geniet van Spaanse hapjes of luistert naar verhalen van expats. Verder zijn er tientallen bankjes waar je gewoon een kop koffiedrinkt en een goed gesprek met een buurtbewoner hebt. Het initiatief is inmiddels zo populair dat er ook al bankjes in Brussel, Berlijn, Cambridge en Istanbul geopend zijn.

Een welverdiend compliment
De kosten voor een bankbezoek variëren van een kleine donatie tot een traktatie van bijvoorbeeld een appeltaart. De bankjes zijn elke eerste zondag van de maand van mei tot en met oktober geopend. BankjesCollectief is een initiatief dat er op een leuke, creatieve en goedkope manier voor zorgt dat je mensen beter leert kennen, van de expat op vier hoog tot de bejaarde buurvrouw om de hoek. Het is het grootste openluchtcafé van de wereld. In deze tijden van het snelle en drukke leven is BankjesCollectief een initiatief dat mensen samenbrengt en daarom kennen wij dit initiatief graag ‘Onze Complimenten’ toe.

Nadat het uitging met mijn vriendin leerde ik via een vriend BankjesCollectief kennen. Voor mij een perfecte gelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen. Nu open ik elke maand mijn bankje!

foto Expat Alvaro uit Mexico Expat Alvaro uit Mexico

Het thuisgevoel begint bij de voordeur

Het idee van BankjesCollectief komt van het koppel Jesse Jorg en Cathelijn de Reede. Samen met een aantal partners zijn ze in mei 2014 het initiatief gestart. Jesse is de oprichter van We The City een organisatie die de stad meer kleur geeft door middel van leuke en verfrissende concepten zoals BankjesCollectief. Cathelijn is een freelancer die haar creatieve ideeën met sociale en duurzame merken en organisaties deelt.

Hoe is het idee van BankjesCollectief ontstaan?
Toen we zelf een bankje op de stoep plaatsten, merkten we hoe makkelijk je in gesprek komt met buurtgenoten die je anders nooit spreekt. Ook al woon je al jaren in dezelfde straat. We ontdekten dat we hele leuke buren hebben, spraken bijzondere mensen uit de buurt en leerden meer over onze straat door persoonlijke verhalen. Het leek ons een goed idee als meer mensen een bankje zouden hebben. Het openluchtcafé stimuleert dit en geeft je een reden om eens aan te bellen bij je buren.

Wat is jullie doel?

Met het openluchtcafé stimuleert BankjesCollectief bewoners om actief gebruik te maken van de stoep. Hier vindt namelijk meer dan 80% van het contact tussen buurtgenoten plaats. Met BankjesCollectief creëren we een gevoel van veiligheid, vertrouwdheid én een gezellige, levendige buurt.Waar zijn jullie het meest trots op?
Mooie ontmoetingen tussen buurtgenoten die leiden tot goede gesprekken en nieuwe initiatieven, zoals een muziekband van buurmannen, een liefdeskoppel die ontstond op de stoep en contact tussen mensen met allerlei achtergronden.

Wie bezocht het eerste bankje
Bijzonder is wel dat we zelf niet eens het eerste bankje opende! Dat waren Joost en Wanita. Bij dit bankje leerden we Joost en Wanita en hun buren kennen. Vanuit hun woonkamer-raam serveren ze ginga biri, een lekker kopje thee of koffie met daarbij een stuk pistache-citroen taart, wortel-walnotentaart of granola met hangop. Een fijne start van de zondag!

Waarom is BankjesCollectief een succes?
We hadden geen idee dat het zo goed zou aanslaan. We vonden het gewoon een sympathiek initiatief. BankjesCollectief gaat uit van een laagdrempelige gastvrijheid en iedereen is stiekem best benieuwd naar zijn buren en dat maakt het - denk ik - succesvol.

Mag je écht alles serveren bij je bankje?
Ja, dat mag. We willen het voor iedereen heel makkelijk maken om zelf invulling te geven aan je bankje en proberen tegelijk een impuls te geven aan het onderlinge vertrouwen in de buurt. De bezoekers van de bankjes bepalen achteraf wat ze ‘het’ waard vinden

“Met een bankje kun je meer genieten van de straat, samen met de buren.”

Jesse

Doen mensen te weinig moeite voor elkaar?
In deze tijd is het niet meer vanzelfsprekend dat buren elkaar echt kennen of helpen. BankjesCollectief kan hierbij helpen.

Hoeveel mensen komen er op een bankjesdag af?
Dat verschilt per bankje. Als bankjeshost mag je het zo groot en klein maken als je zelf wilt, maar gemiddeld komen er 18 bezoekers op af.

Waar in Nederland zijn de bankjes te vinden?
Op de website van BankjesCollectief staan de locaties van alle bankjes. Zo kun je makkelijk een bankje bij jou in de buurt vinden.

Welke regio heeft te weinig aandacht voor zijn buren?
Overal in Nederland kan er nog wel een bankje geopend worden. Meer contact met je buren hebben, is namelijk altijd goed!

“Het is de hoogste tijd voor ‘het nieuwe bankieren’. De stoep is tenslotte van ons allemaal!”

Cathelijn
Vorige / volgende: